3 Tips om Stress op te lossen

Stress put je lichaam uit

Los stress op in je lichaam

Stress put je uit

Stress is in feite een benaming van het feit dat je al langere tijd een continue spanning opbouwt en ervaart in je lichaam. Je zou het chronische spanning kunnen noemen. En die spanning vindt plaats via je spieren. We hebben nu eenmaal erg veel spieren in ons lijf. Gelukkig maar, want die maken dat ons lichaam functioneert zoals het kan.

Als je te lang doorloopt met stress, dan nemen je klachten toe. Normaal is stress van korte duur. Stel dat er een spannende ervaring is dan bouwt zich spanning op in je lijf waardoor je een stressrespons krijgt zodat je of vlucht of vecht. Die stress is soms noodzakelijk in levensgevaarlijke situaties. Dat is onder andere de functie van je zenuwstelsel, die zet de stressrespons aan. Je zenuwstelsel stuurt dus je spieren aan.

Of je vecht of vlucht hangt af van :

 • eerdere ervaringen oftewel je trauma’s
 • onverwerkte emoties en gevoelens
 • genetisch geheugen oftewel karma
 • gedragspatronen

Als je lichaam op bepaalde plekken te lang stress heeft, dan wordt je erg moe. Want je overbelast die spieren in dat gebied. Ook is het zo dat als je spieren druk zijn met het vasthouden van stress, dan hebben je spieren niet de gehele focus op zorgen dat je lichaam goed functioneert. Immers, spieren sturen al je organen aan. Vandaar dat stress veelal een oorzaak is van fysieke, mentale en emotionele klachten en problemen, waaronder ziektes.

Mogelijke gevolgen van stress:

 • chronische vermoeidheid
 • dissociatie stoornis
 • rugpijn
 • nekklachten
 • hoofdpijn
 • burn-out
 • depressie
 • hartklachten
 • en nog veel meer

Hoe herken je stress:

 • spontaan hartkloppingen
 • je krijgt pijn in hoofd, nek, rug of op andere plekken
 • paniekaanvallen
 • angsten
 • slecht slapen
 • malen en piekeren
 • onrust in het hoofd met gedachten, stemmen
 • zweetaanvallen
 • plotselinge verkramping van je lijf of benen/armen
 • je merkt meer en meer afstand op tussen jezelf en je lichaam, de mensen om je heen
 • je hoofd wordt vaag of voelt als een wolk of een dot watten
 • het gevoel van tijd raak je kwijt
 • en nog meer kenmerken

Als je stress hebt, dan lukt het je niet meer om het gevoel van vluchten of vechten uit te zetten. Je gaat maar door en door.

Wat kan je doen om de stress op te lossen?

Wat je nodig hebt is ontspanning. Stel je hebt een burn-out of bent overspannen, dan krijg je als snel het advies van de arts om even thuis te gaan zitten en niets te doen behalve te ontspannen. En velen ervaren dan dat dat niet lukt, die ontspanning. Alsof het zo gemakkelijk op te lossen is door even “niets” te doen. Ja, het helpt gelukkig voor velen wel, tijdelijk. Alleen als je echt al wat langere tijd met stress rondloopt, dan is dit advies onvoldoende.

Om echt goed te kunnen ontspannnen, dan heeft je gehele zenuwstelsel voldoende ruimte nodig om alle stimulators die de stress respons in beweging brengen, los te laten. Want als je zenuwstelsel niet in de verleiding komt om je spieren aan te sturen tot vluchten of vechten, dan is er rust en ontspanning.

Heel simpel gezegd, en het is simpeler dan de meesten denken. Boosheid maakt dat je gaat vechten. En angst maakt dat je gaat vluchten. Zo verstoren alle negatieve emoties jouw zenuwstelsel en dus het loslaten van negatieve emoties en gevoelens waaronder stress. Ziekten worden dan ook onder andere veroorzaakt door het vasthouden van negatieve emoties en gevoelens in je lichaam, in mijn ervaring en optiek. Ik los immers bij velen chronische fysieke klachten en problemen op conform het bovenstaande principe.

Wat kan jij zelf doen om stress op te lossen?

Zoals je misschien al wel doorhebt, is het dus de bedoeling dat je al je negatieve gevoelens en emoties oplost in je lichaam zodat het zenuwstelsel weer optimaal kan functioneren. Ook jij kunt leren hoe dit dan zelfstandig te doen. Mijn motto is zelfgenezing en zelfredzaamheid, dus hier dan ook een drietal tips.

Tip 1 Wrijf je stress weg

Leg je rechterhand net boven je hartgebied en net onder je sleutelbeen. En wrijf met je duim van binnen naar buiten, zachtjes. Doe dit ongeveer 15 minuten. Dit kan iedereen (die diens rechterhand nog heeft) doen.

Stress-oplossen

In een stress aanval, mag je uiteraard langer dan 15 minuten hier wrijven. Je zult merken dat hoe langer en vaker je dit doet, des te meer je ontspant. De kunst is om bij het gevoel van stress te blijven en niet in je hoofd te schieten en gaat denken.

Tip 2

Zeg 5 minuten achter elkaar de zin: Ik voel mij gestresst en dat is oké.

Terwijl je de zin zegt, voel dan wat er in je lichaam gebeurt. Er vindt acceptatie plaats waardoor je al een beetje ontspant.

Tip 3

Stop met het negeren van je gevoelens en emoties zoals stress. Onderzoek waar je de stress door krijgt. Wat is op het moment dat je de stress voelt je situatie. Met wie ben je, waar ben je, wat ben je aan het doen en wat is er aan de hand. EN waar dacht je aan. Zorg ervoor dat je een notitieblok bij je hebt om altijd meteen de antwoorden op deze vragen op te schrijven. Alle vragen beantwoorden. Want dat ontdek je na een aantal keren mogelijk een patroon. En je hebt die informatie voor jezelf nodig om uiteindelijk je stress op te lossen. Als je merkt dat het stressgevoel altijd omhoog komt bij het idee dat je te laat komt, dan kan je dus concluderen dat je een angst hebt namelijk: ik ben bang om te laat te komen. Deze kan je oplossen. Daarnaast helpt schrijven al met rationeel loslaten. Je hebt het opgeschreven dus je hoeft het niet te onthouden.

Drie tips waarmee je aan de slag kunt gaan. Als je eraan toe bent om de stress geheel te verwijderen, dan dien je de oorzaken van de stress op te lossen. En die liggen op het emotionele gebied. Je bent van harte welkom in mijn praktijk voor een online of live afspraak. In een paar sessies is het opgelost en dat komt omdat ik weet hoe de processen werken.

Neem gerust contact op en bel of app naar 0031 628311033 of mail.

Stressvol hoofd

Stress

Paniekaanval door stress

Paniekaanval

Dissociatie stoornis

Dissociatie-stoornis

Rugpijn

Rug-klachten

Stress oplossen via Healing Webinar

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

onveiligheid

Is er negativiteit in jouw huis?

Als je huisje een kruisje heeft. En je kind heeft er veel last van. Dat is het jouw verantwoordelijkheid om dat op te lossen. …

Linda-Krohne

Seksueel Misbruik

Is geen pretje. Het is een ervaring welke je lang bij je draagt. De beelden, gedachten, herinnering zijn vaak genoeg aanwezig. …

Wijsheid-ouders

Als ik nu terugkijk als ouder, dan ..

Vele oudere klanten, 55-85 jarigen, die hetzelfde zeggen en zo ook ervaren. Het is een van de oorzaken van waar hun kinderen …